Hvorfor seniorsvømming er viktig


Hvorfor seniorsvømming er viktig

Når årene samler seg opp, og skrotten begynner å føles litt rusten, er det viktig å finne seg en fornøyelig måte å holde seg i bevegelse på. Jevnlig bevegelse for eldre er med på å forebygge nedbrytningen av muskler og bein, og hjelper til med å styrke kroppen. Hvis du leter etter en aktivitet som gjør at du føler deg bra både fysisk og mentalt, kan seniorsvømming være tingen for deg.

Seniorsvømmere er vanligvis personer som er eldre enn 50 år. De har vanligvis utviklet helseproblemer som kan påvirke deres evne til å svømme, for eksempel leddgikt eller andre skader. Men det er ikke bare de med helseproblemer som deltar på seniorsvømming; det er også mange som er sunne og friske fra før som blir med på det, gitt de mange positive mentale og fysiske godene man opplever av det.

Fordelene med seniorsvømming

Det er mange fordeler med svømming, og jo mer research vi gjør, jo mer ser listen ut til å vokse. Anders Knudsen er fysioterapeut og osteopat ved Nor Klinikken avd. Stadionparken, og en av de mange kontaktpersonene vi går til for å få innspill på artiklene vi skriver. Når vi spurte hva han mente rundt hvor mye seniorsvømming hadde å si for eldres helse, svarte han at, gitt sin spesialisering innen osteopati, har han blitt “svært bevisst på sammenhengen mellom kropp og psyke.”

– Seniorsvømming er et godt eksempel på en aktivitet hvor flere personer møtes for å holde seg i form, og samtidig koser seg sammen. Mange eldre kjenner på ensomhet, og sitter mye hjemme. Derfor gir seniorsvømming både de fysiske fordelene av å bevege seg, men også de mentale fordelene av å møte andre folk, konkluderer han (les mer om Anders og hans bakgrunn på klinikkens nettside, Fysioterapi i Stavanger).

Hovedgrunnen til at seniorer bør begynne å svømme er altså at det kan bidra til å forbedre den fysiske og mentale helsen deres. Videre fører seniorsvømming til mange andre positive fordeler, som å:

  • øke forventet levealder,
  • redusere stress,
  • forbedre humøret,
  • styrke muskler,
  • redusere risikoen for beinbrudd,
  • utvikle kognitiv funksjon,
  • forhindre vektøkning i seniorårene,
  • redusere smerte fra leddgiktrelaterte hofte/kneproblemer.

Med alle disse grunnene for å delta på gruppetimer med eldresvømming, hva er det som stopper deg?

Hvordan komme i gang med seniorsvømming

Det er enkelt å komme i gang med seniorsvømming. Hvis du kjenner noen som allerede deltar på slike gruppetimer, så kan du begynne med å høre med dem om det kanskje er mulig å få være med på en prøvegang, eller eventuelt hvem du skal kontakte for å delta.

Hvis du ikke kjenner noen som er med på eldresvømming fra før, så kan du ta direkte kontakt med den lokale svømmehallen. Personalet vil være i stand til å svare deg på spørsmål du har, samt referere deg til instruktøren som arrangerer svømmetimene. Derfra er det bare å begynne, og se om du liker det.