Hva en psykolog i Kristiansand sier om trening og gode matvaner for eldres mentalhelse


Hva en psykolog i Kristiansand sier

Hvis det er én ting jeg har lært som pensjonist, så er det at det er altfor mange eldre som faller av lasset når de begynner å dra på årene. Nei, jeg mener ikke at de dør, men at det går dårlige og dårligere med helsen deres – enten vi snakker om den fysiske eller den mentale. 

Jeg kjenner flere som selv har slitt i de senere årene. Noen av dem har bare latt ting gå nedover, mens andre har tatt tak i situasjonen og prøvd å forbedret helsen sin. En god venn av meg, Steinar, bor i Kristiansand. Etter å ha slitt med triste tanker og et dårlig familieliv en god stund, gikk han endelig til psykolog i fjor. Å komme tilbake til sitt gamle jeg har ikke vært enkel for ham, men etter jevnlige behandlinger nyter Steinar nå en bedre fysisk og mental helse enn på mange år. 

“Hva gjorde du for å bli bedre?” spurte jeg. “Å, det var egentlig ikke så komplisert; psykologen sa at jeg ville føle meg bedre hvis jeg begynte å mosjonere og spise litt sunnere mat. Det vanskelige var å gjøre det.” 

Nedenfor skal jeg dele mer av det Steinars psykolog fra Kristiansand fortalte for at han skulle bli overbevist om at trening og et bedre kosthold var veien å gå for å få bedre mentalhelse. 

Trening påvirker eldres mentalhelse i høy grad

Trening kan bidra til å forbedre humøret og redusere risikoen for demens. Fordelene med trening på psykisk helse er godt dokumentert, men eldre mennesker får ofte problemer med å finne tid og motivasjon til å dukke opp jevnlig på trening.

Det er viktig for eldre å forstå de forskjellige treningsmåtene og hvilken måte som er best for dem; en de liker, og som er bra for dem. Eldre mennesker bør samarbeide med legen sin eller en fysioterapeut for å finne de riktige metodene for dem. Ofte inkluderer dette å velge en aktivitet hvor de kan være sosial og ha det gøy med andre, for eksempel pensjonistsvømming i basseng eller eldretrim på treningssenter. 

Kosthold påvirker også eldres mentalhelse

Kosthold er spesielt viktig for eldres psykiske helse fordi det kan bidra til å opprettholde hjernens funksjoner og forhindre sykdommer som Alzheimers.

Det er mange studier som viser hvordan kosthold påvirker folk sin psykiske helse. Fra å forbedre humøret til å styrke hukommelsen, er det mange ting gode matvaner kan gjøre for å øke ens mentale velvære.

Det kan være vanskelig å endre matvaner når man har hatt de samme i mange tiår. Likevel er det viktig å forstå at det alltid er mulig å velge litt sunnere mat enn man før har gjort. 

Trening og kosthold er altså to enkle konsepter for hva man kan gjøre for å opprettholde god mentalhelse i eldre år. Det som gjelder er å gjøre det, helt til det blir vaner av det.