Regjeringen har som mål at innbyggerne skal kunne betjene seg selv på nett. Digital kommunikasjon er kommet for å bli.
Tall fra 2014 viser at nærmere ni av ti av de mellom 60 -100 år bruker internett daglig eller ukentlig. Den viktigste grunnen til at man ikke har tatt i bruk internett synes å være manglende behov og manglende interesse. Mange mener det er viktig å kunne utføre tjenester hjemmefra. Også blant de eldre. Vel en av fire eldre er positive til at digital kommunikasjon skal være førstevalget for offentlige virksomheter. Her er det et stort potensiale til å få flere med.
Offentlige virksomheter er pålagt å ta i bruk digital postkasse for utsending av post til innbyggere som har valgt digital postkasse og som ikke har reservert seg.
Tall fra Difi fra april 2016 viser at det er i underkant av 30 prosent av befolkningen som har tatt i bruk digital postkasse, mens andelen synker betydelig etter fylte 70 år. Mindre enn en av ti 70-åringer har valgt å reservere seg mot digital kommunikasjon med det offentlige.
Men svarer den digitale postkassen til behovet folk har?
IT-mannen Hogne Bø Pettersen, som er langt under senioralderen, er oppgitt over den digitale postkassen til Difi som han nå har fått nok en henvendelse fra Difi om at han ikke har tatt i bruk. På NRK Ytring uttrykker han i klartekst sin frustrasjon over enda en onlinetjeneste å forholde seg til:
«Hva var poenget med å utvikle den svindyre altinn.no? Jeg trodde det var postkassen min for kommunikasjon med det offentlige. Her får jeg alt som har med skatt å gjøre. Sykemeldinger kommer også dit. Og banken min sender brevene i nettbanken. Der kommer alle kvitteringer, eFakturaer, forsikringspapirer og betalingsblanketter, som før kom i posten».
Statens seniorråd vil diskutere temaet på sitt rådsmøte i desember. Vi ser flere utfordringer for seniorbefolkningen. Hvordan få alle på nett? Når det gjelder seniorene, kan tall og rapporter tyde på at det er problem både med motivasjonen og med muligheten til å erverve seg tilstrekkelig kompetanse. Det er også en utfordring at nettbrukerne greier å holde seg ajour med ny utvikling, nye løsninger, nye bruksområder og nye pålogginger og passord.
Og som det pekes på i innlegget på NRK Ytring, det offentlige har flere ulike løsninger for å kommunisere med innbyggerne. I tillegg har vi helse.norge og egen portal hos NAV. For mange? Og hva med de eldste eldre, som har vært brukere av digitale løsninger, mens som på grunn av gradvis redusert funksjon ikke lenger får det til?
Legg igjen en kommentar