Kun 41 prosent av landets befolkningen har tillit til at det offentlige vil gi oss de helsetjenestene vi behøver når vi blir gamle, viser TNS Gallup sitt Helsepolitiske barometer.
– En så lav tillit til at det offentlige skal gi oss de helsetjenestene vi trenger når vi blir gamle, er virkelig oppsiktsvekkende, sier Wenche Frogn Sellæg, leder i Statens seniorråd. – Her har både Storting, regjering og kommunen et ansvar for å sikre at befolkningen får de tjenestene de trenger og gjenopprette tilliten til at dette skjer. Folk må vite at både deres pårørende og de selv blir tatt godt i vare på nå de blir gamle.
Årsaken til at denne oppfatningen skapes, er nok sammensatt. Det er ofte de uheldige hendelsene som vies stor oppmerksomhet i mediene. Vi hører om eldre som skrives for tidlig ut av sykehus, om plassmangel på sykehjem, utilstrekkelige hjemmetjenester, feilbehandling med medisiner og underernæring. – Selv om dette er enkeltepisoder, så vil den samlede effekten av disse hendelsene over mange år kunne skape stor utrygghet i befolkningen. I tillegg har debatten rundt nye kriterier for prioritering i helsetjenesten, der eldre i mange sammenheng ville komme dårligere ut enn befolkningen for øvrig , vært med på å danne folks oppfatning, tror Frogn Sellæg.
Lavest tillit til helsetjenesten til eldre har aldersgruppen 30 til 45 år, mens de under 30 år og de over 75 år har størst tillitt til at eldre får de helsetjenestene de behøver. Kvinner har langt mindre tillitt til de offentlige helsetjenestene enn menn. Undersøkelsen er gjort blant vel 1700 nordmenn over 16 år.
Statens seniorråd har som oppdrag å drive holdningsskapende arbeid blant befolkningen, samt å være et rådgivende organ overfor offentlige myndigheter og instanser om vesentlige forhold som angår seniorbefolkningen. Rådet legger først og fremst vekt på forhold som angår en sunn og aktiv aldring. Men vi er selvsagt også opptatt av at den dagen en trenger helsetjenester, så skal folk vite at de får den hjelpen de behøver. TNS Gallups Helsebarometer viser at her har både vi og politikerne en jobb og gjøre.
TNS Gallups Helsepolitiske barometer 2016_utdrag til Seniorrådet
Om undersøkelsen
- Metode: Web-intervju (CAWI). Gjennomført på TNS Gallups panel.
- Feltperiode: 15. – 24. Januar 2016.
- Antall respondenter: 1728 personer har besvart undersøkelsen.
- Utvalg: Utvalget er trukket representativt for befolkningen over 16 år.
- Vekting: Resultatene er vektet på kjønn, alder, geografi og todelt utdanning.
- Feilmarginer: Estimert feilmargin: +/-2,4%-poeng i de spørsmål der hele utvalget er med.
- Ansvarlig i TNS Gallup: Eva Fosby Livgard
Legg igjen en kommentar