Regjeringen legger vekt på viktigheten av økt sysselsetting blant eldre arbeidstakere, og viser til at det har vært en god utvikling. Selv om Helse- og omsorgsdepartementet påpeker viktigheten av seniorpolitikk og kompetanseheving for eldre arbeidstakere, mangler konkret satsing i Arbeids – og sosialdepartementets budsjett. Undersøkelser viser at ved nedbemanninger er det de eldre arbeidstakere som først blir arbeidsledige og som har størst utfordring med å få ny jobb. Tallene viser også at det er for mange eldre arbeidstakere som havner i uførestatistikken. Likevel har ikke Regjeringen lagt frem andre konkrete virkemidler enn de allerede gjennomførte: Pensjonsreformen og økte aldersgrenser. Dette er for svakt, mener Statens seniorråd.
Personer som står utenfor arbeidslivet kan ha behov for tiltak som styrker deres muligheter til å komme i jobb. Disse tiltakene må være tilpasset deres behov, og kunne bidra til en rask vei tilbake til lønnet arbeid.
Enkeltgrupper opplever utfordringer med å få innpass på arbeidsmarkedet. Noe som krever særskilt oppmerksomhet. Dette er grupper som unge, innvandrere, langtidsledige og personer med nedsatt arbeidsevne. Statens seniorråd mener at også eldre arbeidstakere bør få særskilt oppmerksomhet!
Legg igjen en kommentar