Statens seniorråds møte i juni 2013 var lagt til Kristiansand kommune. Formålet med besøket var å bli orientert om hvordan kommunen arbeider innen områdene folkehelse, universell utforming og frivillighet.
Kristiansand kommune hadde utarbeidet et innholdsrikt og meget godt tilrettelagt program. Det ble møter med både ordfører, varaordfører, eldreråd, helse- og sosialdirektør og mange fagfolk innen områdene folkehelse, universell utforming og mobilisering av frivillighet. Rådet fikk også en orientering om hvordan det arbeides i forhold til samhandlingsreformen.
Møte med politisk ledelse
Ordfører Arvid Grundekjøn og varaordfører Jørgen Kristiansen ga en innføring om muligheter og utfordringer i Kristiansand kommune.
Varaordfører og ordfører
Eldrerådet
Fem representanter fra byens eldreråd ønsket rådet velkommen til et møte og en dialog. Leder Randi Førde Roll-Lund orienterte om eldrerådets arbeid. Hun er medlem av kommunens helse- og sosialutvalg, med forslags- og talerett der. Det ble fortalt om generell god forankring av eldrerådets arbeid i politiske organer og i kommuneadministrasjonen.
Folkehelse og egen oppfatning av helse
Kommuneoverlege Dagfinn Haarr snakket om folkehelse, hvor avgjørende innstilling til egen helse er, samt om det gode (senior)liv sett med legeøyne.
Dagfinn Haarr
Helsefremmingsplan
Kristiansand har utarbeidet sin egen plan for folkehelse, forebygging og rehabilitering: Helsefremmingsplanen. Kommunen har ansatt Stine B. Sagen som folkehelsekoordinator. Hun orienterte om et omfattende og godt tilrettelagt arbeid innen folkehelse for kommunens innbyggere, og fokuserte spesielt på tiltak for gruppen eldre.
Stine B. Sagen
Aktiv hver dag
Fysioterapeut Evelin Axelsen orienterte om «Aktiv hver dag» – et helsefremmende og fallforebyggende tiltak i Kristiansand kommune. Dette prosjektet er rettet mot befolkningen 65+ med funksjonsfall og fallrisiko.
Evelin Axelsen
Hverdagsrehabilitering
Helsefremming og hverdagsrehabilitering var tema da rådgiver Grete Dagsvik orienterte om kommunens arbeid med forebygging og rehabilitering i en brytningstid.
Grete Dagsvik Leif Emanuelsen
Kulturrullatoren
Rådgiver Leif Emanuelsen orienterte om et interessant prosjekt som ble startet i kommunen i 2006: KulturRullatoren. Her samles amatører og profesjonelle for å bidra med KulturOmsorg for grupper som ikke selv har mulighet til å oppsøke kulturelle arrangementer. Dette er et svært vellykket prosjekt, som får midler både fra Den kulturelle spaserstokken og fra kommunen.
Leif Emanuelsen viser film om KulturRullatoren i formannskapssalen i Kristiansand rådhus
Frisklivsentralen
Frisklivsentralen i Kristiansand er etablert som kommunal forebyggende helsetjeneste med tilbud om hjelp til endring og mestring av levevaner.
Samhandlingsreformen
Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen redegjorde for kommunens arbeid med samhandlingsreformen. Han omtalte reformen som mulighetenes reform som krever samarbeid og nytenkning, og som kan bidra til å utvikle et sømløst helsetilbud for brukeren. Han viste til Kristiansands rolle som største kommune i et samarbeid med 6 nabokommuner: Knutepunkt Sørlandet, samt Overordnet strategisk samarbeidsutvalg (OSS), et partssammensatt, strategisk utvalg mellom Sørlandet Sykehus HF og de 5 kommuneregionene i Agder.
Lars Dahlen
Velferdsteknologi
Kommunen har ansatt Kjetil Løyning som prosjektleder innen området eHelse og velferdsteknologi. I kommunens handlingsprogram er det satt av midler for utprøving og økt bruk av teknologi for å kunne bo trygt og godt hjemme lengre, og det er satt av midler til forskning og innovasjon. Løyning orienterte spesielt om kommunens arbeid med dette temaet innen helse- og sosialsektoren.
Universell utforming
Tidligere mangeårige leder av Rådet for funksjonshemmede, Astrid Stålesen, orienterte om rådets og kommunens arbeid med å utvikle Kristiansand kommune til en universelt utformet by for alle innbyggerne. Det er viktig å finne gode løsninger som gjør at alle kan ferdes. Rådet har møte- og talerett i kommunens byutviklingsstyre. Statens seniorråd fikk også en guidet tur, der Stålesen og Knut Brox viste eksempler på universell utforming av Kristiansand sentrum.
Kilden
Direktør Gunnar Thon Lossius orienterte om tankene bak Kristiansands nye kulturbygg Kilden og om prosessen fram til universell utforming av dette bygget.
Gunnar Thon Lossius
Mobilisering av frivillighet
Kristiansand kommune har utarbeidet en egen Frivillighetsmelding, som ble vedtatt i bystyret i mai 2010. Det arbeides målrettet og aktivt innen frivillig sektor i Kristiansand. Statens seniorråd fikk et møte med Posebyen frivilligsentral. Sentralens leder, Knut Are Jølstad, orienterte om arbeidet i den nyetablerte frivilligsentralen, som er landets første frivilligsentral som eies og drives av Blå Kors. Flere av de personene som yter frivillig innsats var også tilstede i møtet. Det ble redegjort for en omfattende frivillig aktivitet. En av de frivillige, Gunnar Gundersen, fortalte om konkrete eksempler på frivillig innsats han selv deltar i, som mangeårig frivillig i byen. De frivillige fortalte om gleden ved å yte frivillig innsats.
Stor takk til Kristiansand kommune!
Leder for Statens seniorråd, Ivar Leveraas, takket hjertelig for et svært godt tilrettelagt program i Kristiansand kommune. En spesiell takk til rådgiver Leif Emanuelsen, som har vært kommunens koordinator og tilrettelegger i kommunens arbeid med programmet. Statens seniorråd fikk et meget godt innblikk i hvordan kommunen arbeider innen de ulike områdene. For rådet ble det et verdifullt og viktig møte med en aktiv kommune som arbeider meget bra.
Dokumenter
I høyremargen finner du dokumenter fra Statens seniorråds besøk i Kristiansand: Programmet, protokollen, planer og presentasjoner.
Legg igjen en kommentar