En ny undersøkelse fra Rogaland viser at et flertall eldre ikke klarer å bruke nettbrett som styringsverktøy for smarthusteknologi hjemme. Etter fire måneder klarte færre enn halvparten å bruke nettbrettet som fjernkontroll til å skru av og på lyset. Eldre uten erfaring med IT-verktøy sliter mest.
Undersøkelsen er en del av et utviklingsprosjekt innenfor velferdsteknologi der Stavanger universitetssjukehus, Stavanger kommune, Randaberg kommune, Lyse Altibox og Universitetet i Stavanger deltar. Et utvalg på 28 eldre kvinner og menn brukte iPad som fjernkontroll til en rekke smarthusfunksjoner i huset, blant annet å styre temperatur og lys. Etter fire måneder ble de praktisk testet i å slå av og på lyset ved hjelp av Ipad. Deretter ble de intervjuet om sine egne evner til å bruke slike teknologiske hjelpemidler.
Undersøkelsen gir svar på om og i hvilken grad eldre personer er i stand til å bruke Ipad som styringsverktøy for smarthusteknologi i sitt eget hjem. Bakgrunnen for undersøkelsen er at offentlige utredninger (for eksempel Innovasjon i omsorg), politikere, helsevesen og kommuner, har lansert smarthusteknologi som ett svar på framtidens omsorgsbehov.
Under halvparten klarte å skru av og på lyset
Da de eldre ble testet etter fire måneder var det under halvparten som klarte den tilsynelatende enkle manøveren å skru av og på lyset ved hjelp av nettbrettet.
– Det er et tankekors, når politikere, kommuner og helsevesen stadig lanserer nettbrett som en av løsningene på framtidens helseutfordringer, sier Hilde Alvseike Dahle.
Dahle er prosjektsykepleier ved Nasjonalt kompetansesenter for bevegelsesforstyrrelser ved Stavanger universitetssjukehus og forsker på velferdsteknologi. Hun er skeptisk til at bruk av nettbrett og smarthusteknologi er svaret for alle eldre.
– Vi må være forsiktige med å introdusere ny teknologi til eldre med kognitive svekkelser, særlig dersom teknologien krever at de må lære noe nytt. Det er ingen selvfølge at de eldre klarer å slå av og på lyset med en skjerm når de gjennom hele sitt liv alltid har fått lyset på med en bryter på veggen, sier Dahle.
Eldre har ulike individuelle forutsetninger
Hun understreker at det ikke er alder som er utslagsgivende, men evne til læring. Hvor svekket læringsevnen er, varierer fra person til person. Dahle foreslår derfor individuell behovsvurdering, samt mer bruk av automatiserte løsninger.
– De som trenger teknologien mest, er de som har minst forutsetninger for å bruke den. Innlæringen av ny teknologi er vanskelig fordi eldre ikke har erfaring med bruk av slik teknologi fra før. De har dermed få knagger å henge denne nye kunnskapen på. Eldre med kognitive svekkelser burde heller få tilbud om automatisert smarthusteknologi, der lyset for eksempel kommer på av seg selv når de går inn i et rom, sier Dahle.
(Sitatene i teksten over er hentet fra til Universitetet i Stavangers magasin Univers.)
Undersøkelsens fulle navn er Feasibility of the iPad as a hub for smart house technology in the elderly; effects of cognition, self-efficacy, and technology experience. Du finner den som pdf-fil i høyremargen.
Legg igjen en kommentar