Statistisk sentralbyrå har regnet ut at nyfødte må jobbe til de er 78 år om forholdet mellom yrkesaktive og pensjonister skal forbli slik det er i dag. Allerede i 2030 bør pensjonsalderen være hevet fra 67 til 71 år.
Demograf Helge Brunborg i Statistisk sentralbyrå (SSB) har beregnet hvilke konsekvenser aldringen i befolkningen kan få for pensjonsalderen for fremtidige generasjoner. I dag er det 4,7 yrkesaktive per pensjonist i Norge. I Dagens Næringsliv hevder Brunborg at for at forholdet mellom yrkesaktive og pensjonister skal forbli som i dag, så må pensjonsalderen heves i takt med befolkningens økte levealder.
Økte barnefødsler og innvandring kan påvirke andelen eldre i befolkningen noe, men i følge Brunborg er økt pensjonsalder det som størst grad kan forhindre at forholdstallet mellom yrkesaktive og pensjonister faller under dagens nivå. I følge hans beregninger, må et barn født i 2013 arbeide til det er 78 år. På kortere sikt viser beregningene at pensjonsalderen må økes fra 67 år i dag til 71 år i 2030 og 76 år i 2060.
Brunborg tror at pensjonsreformen vil medføre at yrkesaktive står i arbeid lenger enn før, men setter spørsmålstegn ved om reformen har sterke nok incentiver. Han påpeker også at arbeidsmiljølovens 70-års grense må heves eller fjernes om flere skal kunne stå lenger i arbeid i fremtiden.
SSB har her definert yrkesaktive som alle personer i befolkningen mellom 20 og 66 år, og pensjonister som alle personer over 67 år. I virkeligheten er forholdstallet 4,7 noe lavere, fordi det egentlig er litt færre yrkesaktive og litt flere pensjonister. Ikke alle i aldersgruppen 20-66 år er yrkesaktive og de fleste yrkesaktive blir pensjonerte før de blir 67 år.
NB! Fakta i denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av Dagens Næringsliv (DN) 21. januar 2013. DN-artikkelen som det er lenke til er vesentlig kortere enn papirutgaven.
Legg igjen en kommentar