– Bedrifter og arbeidsgivere må videreutvikle og foredle den kompetansen eldre ansatte sitter med, også i vanskelige økonomiske tider. Noe annet er kortsiktig tenking, mener Statens seniorråd.
Arbeidsledigheten i Norge stiger i følge tall fra statistisk sentralbyrå. Det merkes når store bedrifter i oljesektoren må nedbemanne. Det kan synes som om eldre arbeidstakere kan være særlig utsatt når arbeidsgivere må kutte arbeidsstyrken. – Det kan få et uheldig utfall fordi vi samtidig ser at arbeidsgivere kvier seg for å ansette eldre arbeidstakere. De eldste som mister jobben i en nedbemanning, kan dermed ha vanskeligere for å få seg ny jobb enn hva tilfellet er for de yngre.
Også bedriften taper på en slik tilnærming. Den mister verdifull kompetanse, nettverk og erfaring. Samtidig ser man en tendens til at flere bedrifter leier inn tidligere arbeidstakere med spisskompetanse bedriften trenger, men da på dårligere vilkår og mer uforpliktende arbeidsforhold.
I ytterste konsekvens kan dette kalles aldersdiskriminering, selv om motivet nok er knyttet til raske løsninger på økonomiske utfordringer. Statens seniorråd mener dette er for lettvint og kortsiktig. Trenden viser at stadig flere ønsker å stå lenger i arbeid. Arbeidsgivere bør i større grad fokusere på videreutvikling og foredling av kompetansen hos eldre arbeidstakere framfor avvikling. Det kan samtidig være gode grunner til å se på dagens seniortiltak- og goder. Hva som motiverer den enkelte til å jobbe, er høyst sannsynlig individuelt og uavhengig av alder.
Legg igjen en kommentar