Alder er bare et tall, sier vi – og legger ikke så mye mer i det. Men alder er også erfaring, innsikt, klokskap. Alderdommen finnes ikke, det finnes mennesker som er mindre unge enn andre, sa forfatter og filosof Simone de Beauvoir, og ble berømt for det.
Uansett – det er et faktum at vi blir eldre for hver dag som går. Heldigvis. » Det skal vi glede oss over, tenker jeg. Vi skal være stolte over den alderen vi har, og ikke la den hindre oss i å ta nye utfordringer.
Statens seniorråd har som oppdrag å gi råd til offentlige myndigheter og instanser om vesentlige forhold som angår seniorbefolkningen. Rådet skal legge vekt på forhold som angår en sunn og aktiv aldring.
I vårt mandat er seniorer definert til personer over 60 år, samtidig som flere forhold knyttet til seniorer, spesielt i arbeidslivet, også kan gjelde for personer i 50-årene.
Vi har definert tre områder som vi vil ha fokus på:
Økt øvre aldersgrenser i arbeidslivet, og holdningsarbeid som skal bidra til at folk står lenger i jobb.
Bidra til at eldre holder seg aktive, og slik selv sørger for en god helse.
Aldersdiskriminering i og utenfor arbeidslivet.
Det vi så langt har jobbet mest med er å heve eller aller helst fjerne den øvre aldersgrensen i arbeidslivet. Når den nye arbeidsmiljøloven tre i kraft 1. juli er den øver aldersgrensen hevet til 72 år, og den bedriftsinterne grensen hevet fra 67 til 70 år. Det betyr at de av oss som selv ønsker det, skal ha anledning til å stå i jobb til vi er 72 år om helsa holder.
I debatten som framkom i forbindelse med lovendringen ga arbeidsgiversiden uttrykk for bekymring for at de ikke vil bli kvitt folk og at arbeidsgivere nå ikke vil ansette folk over 55 år. Dette er dessverre en tendens som også vises i resultatene fra Norsk Seniorpolitisk barometer fra 2014. Arbeidsgiverne ansetter i liten grad folk over 55 år.
Dessverre er det mange arbeidstakere som går ut av arbeidslivet mens de fortsatt er fullt arbeidsføre. Mange opplever at de ikke blir satset på og slutter mot sin vilje. Betydelig erfaring, kunnskap og ressurser går tapt. Dette rammer også arbeidstakere i 50-årene. Derfor er det viktig for Statens seniorråd også ha fokus på aldersgruppen 50 + i arbeidslivet. Hvis arbeidsgiveren legger til rette for at også de eldste medarbeiderne får oppfølging og utviklingsmuligheter på linje med de som er yngre, vil det bidra til at folk føler seg både oppdatert og ønsket, og vil dele sin erfaring og kunnskap i mange år fremover. Argumenter som at du behøver ikke å delta på det kurset fordi det som skal læres der er ting som ikke vil tre i kraft for fullt før du er på vi ut, er ikke det som motiverer til å fortsette.
Vi trenger disse ressursene. Og arbeidsgiverne må legge til rette for at de som ønsker å jobbe fortsetter i jobb, og ikke føler at de må gå ut i pensjonisttilværelsen når de fortsatt har masse å gi. Samtidig er vi også opptatt av at de som ønsker å avslutte et langt arbeidsliv av helsemessige eller andre personlige årsaker skal kunne gjøre det uten å føle at de blir sett skjevt på av den grunn.
Forskere bak en studie publisert i tidsskriftet PLOS One har analysert befolkningsdata i flere europeiske land. Befolkningen blir stadig eldre, og tanken om eldre og alderdom bør derfor revurderes, mener forfatteren bak den nye studien.
Vi trenger eksempler og dine erfaringer, og hører gjerne fra deg. Har du gode eller dårlige erfaringer som du vil dele, kontakt oss på Facebook eller via mail.
Legg igjen en kommentar